Yo-Yo Diyeti Nedir?

Yo-Yo Diyeti Nedir?

BESLENME

Yo-Yo Diyeti Nedir?

Sürekli diyet yapıyor ve kilo verdikten sonra verdiğiniz kiloları aynen hatta fazlasıyla geri alıyor musunuz? Yo-yo diyeti tam olarak da bunu ifade eder. 

Kilo al ver döngüsünden çıkamama anlamına gelen yo-yo diyetinde kişi kilolarını hızlı bir şekilde verir ancak diyet bittikten sonra fazlasıyla geri alır. Bu süreç, bir yo-yo gibi kilonun inip çıkmasına neden olur. Bu sebeple adına yo-yo diyeti, yo-yo etkisi denir.

Yo-Yo Diyeti Sağlığa Zararlı mıdır?

Yo-yo diyeti için birçok olumsuz sağlık etkilerinden bahsedebilir. 

1. İştah artışına neden olur

Hızlı kilo kaybı hedefiyle ciddi kalori kısıtlaması yapılır ve kişiler sevdiği birçok yiyecekten uzak kalır. Bu da daha sonrasında çok fazla iştah artışı ile ortaya çıkar ve verilen kilolar fazlasıyla geri alınabilir.

2. Kas kaybına neden olur

Kilo verme diyetleri sırasında, özellikle de ciddi kalori kısıtlamalarında vücut, vücut yağının yanı sıra kas kütlesini de kaybeder.

Kilo kaybından sonra ise yağ, kastan daha kolay geri kazanıldığından, bu zamanla daha fazla kas kaybına neden olabilir. Yo-yo diyeti sebebiyle yaşanan kas kaybı da fiziksel gücün azalmasına neden olur 

3. Kiloların geri alınması karaciğer yağlanmasına yol açar

Karaciğer yağlanması, vücudun karaciğer hücrelerinde aşırı yağ depolamasıdır.

Obezite, yağlı bir karaciğer gelişimi için bir risk faktörüdür ve kilo almak sizi özellikle riske sokar. Yo-yo diyeti verdiğiniz kiloları geri almak anlamına geldiği için bu alınan kilolar yağ doku olarak geri gelir ve karaciğer yağlanması için ciddi bir risk faktörüdür. 

4. Diyabet riskini arttırır

Yo-yo diyeti, tip 2 diyabet geliştirme açısından risk teşkil eder.

15 yetişkin üzerinde yapılan bir araştırma, katılımcılar 28 günlük kilo kaybından sonra tekrar kilo aldıklarında, bunun çoğunlukla göbek yağı olduğunu göstermiştir. Göbek yağının, kollar, bacaklar veya kalçalar gibi diğer yerlerde depolanan yağlardan daha fazla diyabete yol açması daha olasıdır

5. Kalp hastalığı riskini arttırır

Kilo alımı, aşırı kilolu olmaktan bile daha fazla, kalp hastalığı riskini artırır.

9.509 yetişkin üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, kalp hastalığı riskindeki artış, ağırlıktaki dalgalanmanın boyutuna bağlıdır - yo-yo diyeti sırasında ne kadar fazla kilo verilir ve geri alınırsa, risk o kadar büyük olur.

6. Kan basıncını arttırabilir

Yo-yo diyeti etkisiyle verilen kiloların geri alımı artan kan basıncıyla da bağlantılıdır .

İşleri daha da kötüleştiren yo-yo diyeti, gelecekte kilo vermenin kan basıncı üzerindeki sağlıklı etkisini köreltebilir.

66 yetişkin üzerinde yapılan bir araştırma, yo-yo diyeti geçmişi olanların kilo verirken kan basıncında daha az iyileşme olduğunu bulmuştur. 

7. Motivasyonu düşürür

Yo-yo diyeti döngüsünde geri kilo alımı ile kilo vermek için harcadığınız sıkı çalışmanın kaybolduğunu görmek çok sinir bozucu olabilir ve motivasyonunuzu düşürebilir.

Yapılan araştırmalarda; yo-yo diyeti geçmişi olan yetişkinler, yaşamlarından ve sağlıklarından memnun olmadıklarını bildirmektedir.

Yo-yo diyeti kendinizi kontrolden çıkmış hissetmenize neden olabilir, ancak bu kişisel bir başarısızlık değildir. Kilo vermek için yalnızca yediklerinize odaklanmak asıl önemli olan davranış değişikliğini gözden kaçırmanıza ve böylece verilen kiloların geri alınmasına sebep olur. Yo-yo diyeti etkisinden kurtulmak için yapılması gereken beslenme alışkanlıklarını iyileştirmektir. 

Yo-yo diyeti etkisinden çıkmak ve sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirerek kalıcı kilo kaybı yaşamak için hemen Bewell ile çalışmaya bir adım atabilirsiniz 😊