Kilo Vermek İçin Motive Olma Yolları

Kilo Vermek İçin Motive Olma Yolları

PSIKOLOJI

Kilo Vermek İçin Motive Olma Yolları

Pek çok kişi, motive olabilmenin bazılarının sahip olduğu ve bazılarının sahip olamadığı sihirli bir nitelik olduğuna inanır. Ancak kilo vermek, formda kalmak veya sağlıklı olmak için herkesin motive kaynağını nasıl bulunacağını öğrenebileceği kolay teknikler var. 

Motive olmanın nasıl çalıştığını anlayarak kilo verme başarısı elde etmek için ihtiyaç duyduğunuz yapı taşlarını bir araya getirebilirsiniz. Kilo vermek için motive olmanın en iyi yolu, nereye bakacağınızı öğrenmektir. Çok basit: içinize ve dışınıza bakın. 

Basitçe söylemek gerekirse, iki tür motive olma yolu vardır: dışsal ve içsel. Dışsal motive, sizin dışınızdaki bir kaynaktan gelen ilhamdır. Örneğin, doktorunuz size kilo vermeniz gerektiğini söylerse, sağlığınızın bozulacağı korkusuyla diyet yapmak için dışarıdan motive olabilirsiniz. Birçok ödül dışsal kaynaklardır. Daha küçük bir elbise bedenine sığdırmak için diyet yapıyorsanız, dışsal bir şekilde motive oldunuz demektir.

Öte yandan, içsel motive içeriden gelir. Antrenmanın sonunda elde ettiğiniz başarı duygusu nedeniyle egzersiz yapıyorsanız, motive kaynağınız içseldir. Kendinizi daha iyi hissetmenizi sağladığı için sağlıklı bir atıştırmalık seçerseniz içsel olarak motive olursunuz.

Motive Türleri Neden Önemlidir?

Kilo verme deneyiminiz sırasında dışsal ve içsel motive kaynakları farklı zamanlarda devreye girecek. Hem dışsal hem de içsel motive formlarını nasıl kullanacağınızı anlayarak, kendinizi kilo verme başarısı için ihtiyaç duyduğunuz araçlarla donatabilirsiniz.

İnsanlar genellikle dış motive kaynaklarından dolayı bir egzersiz veya kilo verme programına başlarlar: kıyafetleri uymuyor, doktorları onlara kilo vermeleri gerektiğini söylemiş, aileleri ve arkadaşları zayıflamaları için onlara baskı yapıyor. Bu dış faktörler, topun yuvarlanmasını sağlamak için harikadır.

Kilo Vermede Dışsal Motive

Kilo vermek için dışarıdan bir baskı hissettiğinizde, bunun sizi yapabilecekleriniz için bilgi toplamaya motive etmesine izin verin. Diyet yapmaya hazır olmayabilirsiniz ancak kilo verme planları ve egzersiz programları hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Tam kapsamlı bir kilo verme programına katılmadan önce sağlığınızı iyileştirmek için atabileceğiniz küçük adımlar olup olmadığını öğrenin. Diyetinizde veya yaşam tarzınızda küçük değişiklikler yapmanın sağlığınızı nasıl etkileyeceğini uzmanlara sorun.

Kısa vadeli hedeflere ulaşmak için hafif bir dürtüye ihtiyacınız olduğunda dışsal motive kaynakları yardımcı olabilir. Örneğin, egzersizin sizin için iyi olduğunu biliyor olabilirsiniz, hatta bir antrenmanı tamamladıktan sonra daha iyi hissedeceğinizi bile biliyor olabilirsiniz ancak bazı günlerde antrenmana başlamakta motive olurken zorlanabilirsiniz. O günlerde kendinize sağlıklı bir ödül sözü verin. Örneğin bir köpük banyosu ödülüne ne dersiniz? Antrenmanı tamamlandıktan sonra kendinizi küvette geçirdiğiniz zamanla ödüllendirin.

Kilo Vermede İçsel Motive

Dışsal motive, kısa vadeli zorlukların üstesinden gelmenize yardımcı olabilirken, kilo vermede başarılı olan insanlar genellikle içsel motive kaynakları tarafından motive edilir. İyi beslenmek yemek ve egzersiz yapmak onları iyi hissettirir, böylece uzun vadede sağlıklı alışkanlıklar uygulamaya devam ederler.

Peki içsel motiveyi nasıl yaratırsınız? İyi haber şu ki çoğu insan buna zaten sahip. Tek yapmanız gereken onu bulmak, tanımlamak ve kabul etmek.

İçsel Motiveyi Bulmak İçin 3 Adım:

  1. Kısa vadeli hedefler belirleyin: Çok kısa vadeli ulaşılabilir hedefler belirleyerek kendinizi başarıya hazırlayın. Uzun vadeli hedefiniz 30 kilo vermek olabilir ancak kısa vadeli iyi bir hedef, hafta boyunca her gün yağsız, sağlıklı bir kahvaltı yemek olabilir. Haftalık bir hedef çok geniş görünüyorsa, yalnızca bir gün, hatta bir saat için bir hedef belirleyin. Bir öğünde yüksek kalorili sodayı suyla değiştirin veya öğle yemeğinizi yarıya indirip yarısını başka bir gün için biriktirin.
  2. Bir günlük tutun: Her hedefi bir günlüğe yazın. Günün sonunda, günün başarısı hakkında yorum yapın. Günlüğünüze yazmaya zaman ayırmanın sağlıklı ve başlı başına bir başarı olduğunu unutmayın. Eylemleriniz hakkında ne hissettiğinizi tanımlayan olumlu kelimeler kullanın.
  3. Başarınızı kabul edin: Başarılarınızı gözden geçirmek ve kendinize kredi vermek için zaman ayırın. Günlüğünüzü düzenli olarak gözden geçirin ve sağlığınızı iyileştirmek için attığınız her adımdan gurur duyun.

İçsel motive kaynaklarını geliştirme sürecinde ilerledikçe kendi yeteneklerinize olan güveninizin artacağını göreceksiniz. Küçük başarıları kabul ettiğinizde daha büyük hedeflerin ulaşılabilir olduğuna inanmak daha kolay hale gelir. Kendinizi ve kilonuzu değiştirerek sağlığınızı değiştirebileceğinize inanmaya başlarsınız.