Zayıflamak İçin Yapılan 5 Hata

Zayıflamak İçin Yapılan 5 Hata

BESLENME

Zayıflamak İçin Yapılan 5 Hata

Ülkemizde obezitenin görülme sıklığı gün geçtikçe artıyor. Son verilere göre; erkeklerin %20,5’i, kadınların ise %41,0’i obez. Sürekli kısa vadeli kilo verme süreci ve ardından fazlasıyla verdiğiniz kiloyu alma eğilimine giriyor olabilirsiniz. Demek ki bu süreçte zayıflamak için yapılan yanlış bilgilendirmeler, yanlış uygulamalar ciddi anlamda sağlığınızı etkileyip sizi bir döngüye sokuyor. 

Kilo vermek başlangıçta zor gibi görünebilir. Bazen zayıflamak için her şeyi doğru yaptığınızı, yine de sonuç alamadığınızı hissediyorsanız, belli ki bazı noktalarda hatalar yapıyorsunuz. ‘’Zayıflamak için her yolu denedim akupunktur, diyet, egzersiz ama yine de kilo veremedim, ben bir umutsuz vakayım’’ cümlesini çok sık duyuyoruz, eğer bu cümle size de tanıdık geliyorsa yazının devamında kendinizden çok şey bulacaksınız.

Zayıflamak İçin Yapılan 5 Hata

1) TARTIYA ODAKLANMAK

Zayıflamak için yaptığınız hamleler ve beslenme programınıza tamamen uymanıza rağmen, yeterince hızlı kilo vermediğinizi düşünüyor olabilirsiniz. Tartıda gördüğünüz ağırlığınızı etkileyen o kadar unsur var ki; gün içinde tükettiğiniz besinler, tuvalet alışkanlığınız, vücudunuzda tutulan ödem. 

Zayıflamak için denemeleriniz sonucunu takip etmek için tartı yalnızca ölçüm yöntemlerinden biridir. Ağırlığınız sabit kalıyorsa; yağdan kaybederken vücudunuzda hormonal durumunuza, kullandığınız ilaçlara, hatta yaptığınız uçak yolculuklarına bağlı tutulan bir ödem olabilir. 

Zayıflamak için uyguladığınız yöntemlerin etkisini görmek adına tartıya odaklanmak yerine bel çevresi, kalça çevresi, yağ oranı gibi parametreleri dikkate almanızı öneririz.

2) ÇOK DÜŞÜK KALORİLİ DİYETLER YAPMAK

Zayıflamak için çok düşük kalorili diyetler çok sık tercih ediliyor. Vücudumuz hayati işlemlerini gerçekleştirmek için belli bir enerjiye ihtiyaç duyuyor. Zayıflamak için ihtiyaçtan daha az enerji aldığınızda, metabolizma da ona ayak uydurmak için kendini yavaşlatıyor.

Zayıflamak için günde 800 kaloriden daha az kalori sağlayan çok düşük kalorili diyetler üzerine yapılan çalışmalar, bu diyetlerin kas kaybına yol açabileceğini ve metabolizmayı kalıcı olarak yavaşlatabileceğini gösteriyor. Ayrıca uzun süre zayıflamak için çok düşük kalorili diyetler uygulandığında ciddi anlamda vitamin ve mineral yetersizlikleri görülebiliyor.

3) ÇOK FAZLA KALORİ TÜKETMEK

Zayıflamak için kalori açığı oluşturmak bir yöntemdir. Bu, tükettiğinizden daha fazla kalori yakmanız gerektiği anlamına gelir. İhtiyaç duyulan kalori açığı kişiden kişiye değişmektedir.

Çok fazla kalori almıyormuş gibi hissedebilirsiniz ancak çoğumuzun yediklerimizi hafife alma eğilimimiz vardır. Yapılan bir çalışmada 10 obez birey günde 1000 kalori aldıklarını belirtirken, laboratuar testleri 2000 kalori aldıklarını göstermiştir. Zayıflamak için ihtiyacınız olan kaloriyi tükettiğinizi düşünüyor olabilirsiniz, ama tükettiğiniz besin gruplarına ve porsiyonlara dikkat etmeniz gerekir. İhtiyacınızdan fazla tükettiğiniz her besin grubu vücudunuzda yağ olarak depolanır.

4) POPÜLER DİYETLERİ UYGULAMAK

Zayıflamak için en sık tercih edilen bir diğer yöntem popüler diyetlerdir. Popüler diyetler çoğu zaman temel besin gruplarından birinin veya daha fazlasının tamamen beslenme düzeninden çıkarıldığı tek yönlü beslenmeye yönelik diyetlerdir. Zayıflamak için, kalıcı olmayan bu diyet listelerinin tercih edilmesi yetersiz beslenmeye ve sağlıkta ciddi hasarlara yol açabilir. 

Yavaşlayan metabolizma ve sağlık sorunları ile sonrasında zayıflamak için uyguladığınız diğer yöntemlerle bile kilo kaybınız zorlaşabilir.

5) EGZERSİZ YAPMAMA VEYA ÇOK FAZLA EGZERSİZ YAPMA

Zayıflamak için, sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı ile yağ oranınızı düşürürken, egzersiz ile kas kazanmak son derece önemli. Zayıflamak için çabalarınız sonucunda vücut katabolik bir sürece giriyor. Yağdan kaybederken, kaçınılmaz olarak bazı kas kütlelerinizi de kaybediyorsunuz, ancak bu miktar birkaç faktöre bağlıdır. 

Zayıflamak için aldığınız enerjiyi kısıtlarken hiç egzersiz yapmazsanız, daha fazla kas kütlesini kaybedersiniz ve metabolizma hızınız yavaşlar. Egzersiz yapmak kaybettiğiniz yağsız kütle miktarını en aza indirmeye yardımcı olur, yağ kaybını arttırır ve metabolizmanızın yavaşlamasını önler.

Ancak zayıflamak için aşırı egzersiz yapmak da bazı sorunlara neden olabilir. Araştırmalar, uzun vadede çoğu insan için aşırı egzersizin sürdürülemez olduğunu ve metabolik strese neden olabileceğini göstermektedir. Zayıflamak için vücudumuzu aşırı egzersiz yaparak daha fazla kalori yakmaya zorlamak ne etkili ne de sağlıklıdır.

Zayıflamak için en doğru yöntemi uygulamak, doğru bir egzersiz ve tamamen size özel antrenman programıyla kalıcı sonuçlar almak için siz de hemen Bewell'i indirip Premium'a geçin!