Spor Psikolojisi Nedir?

Spor Psikolojisi Nedir?

PSIKOLOJI

Spor Psikolojisi Nedir?

Spor psikolojisi, spor, egzersiz ve diğer fiziksel aktivite türlerine katılım ve performansla ilişkili psikolojik faktörlerin bilimsel çalışmasını içerir. Spor psikolojisi iki ana alanla ilgilenir: optimal zihinsel sağlığa ulaşmak ve performansı geliştirmek için spor yapanlara psikolojik ilkeleri kullanmalarına yardımcı olmak ve spora, egzersize ve fiziksel aktiviteye katılımın bireyin psikolojik gelişimini ve ömür boyu sağlık ve esenliğini nasıl etkilediğini anlamak.

Bugün, yüksek bir performansı elde etmek, yüksek fiziksel kondisyona ulaşmaktan daha fazlasını içerir. Spor psikolojisi alanı, spor yapan her bireye performans ve gelişme yeteneğini ilerleterek iç sınırlarını güçlendirmek için kaynaklar sağlamaya odaklanır. Spor yapanların kapsamlı zihinsel ihtiyaçlarını araştırarak, eğiterek ve onlara hizmet ederek, en iyi potansiyellerini gerçekleştirebilmeleri için performanslarını ve esenliklerini yükseltir.

Yaygın bir yanılgı, spor psikolojisi denince yalnızca seçkin sporcuların kazanmasına yardımcı olmak için var olduğudur. Gerçekte, spor psikolojisi uzmanları, aşağıdakiler de dahil olmak üzere, her yaştan ve çeşitli performans bağlamlarında insanları destekler:

• Spor (sporcular ve antrenörler)

• Egzersiz (her yaştan ve aktivite seviyesinden kişi)

• Taktik (askeri, itfaiyeciler, polis)

• Sahne Sanatları (dansçılar ve müzisyenler)

• İşletme yöneticileri

Spor psikolojisi alanında etkili uygulama, kanıta dayalı yaklaşımların, yöntemlerin ve müdahalelerin kullanılmasını içerir. Ayrıca kişinin deneyimini etkileyebilecek ilgili kültürel değişkenlerin değerlendirilmesini de içerir. Spor psikolojisi uygulaması, müdahaleyi yürüten profesyonelin tarzına ve bireyin ihtiyaçlarına bağlı olarak kullanılır. Pek çok potansiyel müdahale hedefi olmasına rağmen (örneğin, hedef belirleme, konsantrasyon, motivasyon, rahatlama, hayal gücü), genel amaç tutarlı bir şekilde gerçekleştirmek için gerekli zihinsel becerileri öğretmektir.

Spor psikolojisi nispeten kısa bir geçmişe sahiptir ve son yıllarda sporcular ve antrenörler arasında değerli bir rekabet avantajı olarak çok daha fazla kabul görmeye ve kullanılmaya başlamıştır. 

Spor psikolojisi alanına bir göz atalım ve bir sporcu, bir sporcunun ebeveyni veya bir antrenör olarak size nasıl yardımcı olabileceğini keşfedelim. İşte spor psikolojisi konusu olan 10 alan:

1. Spor Psikolojisi, Kendinizi Bir Sporcu Olarak Anlamanıza Yardımcı Olur: Öğrenme, uygulama ve performans faktörleri için zihinsel stratejilere sahip olmanız gerekir. Spor psikolojisi, sizin ve koçunuzun özel müdahaleler yapabilmeniz için neye ihtiyacınız olduğunun farkına varmanız için yöntemler ve yaklaşımlar sunar.

2. Spor Psikolojisi, Ebeveynlerinizle Daha İyi Çalışmanıza Yardımcı Olur: Ebeveynleriniz, en azından bir düzeyde, başarı ekibinizin bir parçası olmalıdır. Bu mutlaka size koçluk yapmaları gerektiği anlamına gelmez, ancak onlarla sağlam bir ilişkiye sahip olmak ve kariyerinizde size yardımcı olabilmeleri için mükemmel iletişim becerilerine sahip olmak güzel olurdu.

3. Spor Psikolojisi, Antrenörlerinizle Daha İyi Çalışmanıza Yardımcı Olur: Koçunuz belki de takımınızdaki en önemli kişidir. Bu kişiyle harika bir iş ilişkisine ihtiyacınız var. Spor psikolojisi bu ilişkiyi yaratmanıza ve beslemenize yardımcı olabilir.

4. Spor Psikolojisi, Spor Kariyerinizde Gezinmenize Yardımcı Olur: Bir spor kariyerinde birçok çıkmaz sokak, tuzak ve yanlış yol vardır. Spor psikolojisi, başarı için bir vizyon, hedefler oluşturmanıza yardımcı olur, böylece bu ana planı uygulayabilirsiniz.

5. Spor Psikolojisi Zihninizi Hazırlamanıza Yardımcı Olur: Derslere, uygulamalara ve performanslara zihinsel ve duygusal olarak nasıl hazırlanacağınızı bilmeniz çok önemlidir. Spor psikolojisi, normal iş, okul veya sosyal dünyalarınızdan özel rekabet dünyasına geçişinize yardımcı olan özelleştirilmiş bir zihinsel hazırlık süreci tasarlamanıza yardımcı olur.

6. Spor Psikolojisi, Bölgeye Girebilmeniz İçin Konsantre Olmanıza Yardımcı Olur: Dikkat kontrolü, konsantrasyon veya odaklanma için psikoloğun konuşmasıdır. Spor psikolojisi, dikkatinizi nereye ve nasıl vereceğiniz üzerinde güçlü bir kontrol oluşturmanıza yardımcı olur, böylece uygun dikkat ipuçlarına konsantre olabilirsiniz ve istenmeyen, dikkat dağıtıcı ipuçlarını engelleyebilirsiniz.

7. Spor Psikolojisi, Gerilemelerden Geri Dönmenize Yardımcı Olur: Rekabetçi sporun getirdiği kaçınılmaz sorunlara ve aksiliklere karşı dirençli olmanız çok önemlidir. Gelecek olanlar için yeniden odaklanmanıza, sıfırlamanıza ve yeniden enerji vermenize yardımcı olacak sağlam zihinsel dayanıklılığa ihtiyacınız var.

8. Spor Psikolojisi Motivasyonu ve Sürüşü Artırmanıza Yardımcı Olur: Uzun kariyerleri olan başarılı sporcular, onları heyecan verici hedefler, bırakmak istedikleri miras için bir vizyon ve nasıl oynamak istediklerine dair hayallerle besler. Spor psikolojisi, içinizde pozitif enerji yaratan ilgi çekici hedefler oluşturmanıza yardımcı olur, böylece potansiyelinize ulaşmak için büyük miktarda azim ve kararlılığa sahip olursunuz.

9. Spor Psikolojisi Stres ve Baskıyla Başa Çıkmanıza Yardımcı Olur: Spor psikolojisi alanının size yardımcı olmasının başlıca yollarından biri, öğrenme ve performansta stresi azaltmaktır. Bazı stresler kaçınılmaz ve doğal olsa da, aşırı stres seviyeleri performansa zarar verir. Spor psikolojisi, stresi yönetmenize ve onu başarıya dönüştürmenize yardımcı olur.

10. Spor Psikolojisi Başarı Paradoksu ile Başa Çıkmanıza Yardımcı Olur: Her sporcunun zaman zaman karşılaştığı bir sorun, başarı paradoksu. Daha başarılı oldukça, daha fazla baskı ve sizi çeken daha fazla dikkat dağıtıcı var. Spor psikolojisi, bunları ele almanıza, odaklanmanıza ve en iyi performanslarınızı sürdürmenize yardımcı olur.