Sağlıklı Kilo Verme Nasıl Olur?

Sağlıklı Kilo Verme Nasıl Olur?

BESLENME

Sağlıklı Kilo Verme Nasıl Olur?

Sağlıklı kilo vermek söz konusu olduğunda her kafadan bir ses çıkıyor ve neye inanacağınızı şaşırmış olabilirsiniz. Bu çok normal. 

Bu yazımızda sizinle bilimsel verilerle kanıtlanmış sağlıklı kilo verme ipuçlarını paylaşacağız 😊

Sağlıklı Kilo Vermek İçin Ne Yapmak Gerekir?

1. Yeterli Miktarda Su İçmek (Özellikle de öğünlerden önce)

Sağlıklı kilo vermek denildiğinde ilk önce suyun öneminden bahsetmek isteriz. Su içmenin metabolizmayı hızlandırdığı artık kanıtlanmış durumda. 

Yemek öncesi su içmek ise suyun midede kapladığı hacim sayesinde, öğününüzde normalden daha az miktarlar tüketseniz bile doygunluğun daha hızlı gelmesini sağlar ve böylelikle de sağlıklı kilo vermeye destek olur.

2. Kahvaltıda yumurta tüketmek

Yumurta proteini anne sütünden sonra gelen en kıymetli, vücut proteinlerine dönüşme oranı en yüksek olan proteindir. Sağlıklı kilo vermek için proteinlerin desteğinden mutlaka faydalanmak gerekiyor.

Yapılan bilimsel araştırmalar, kahvaltıda yumurta tüketmenin, sağladığı doygunluk etkisiyle, gün içerisinde normalden daha az kalori tüketerek sağlıklı kilo vermeyi hızlandırdığını söylemektedir. 

3. Yeşil çay içmek

Gün içerisinde tüketeceğiniz 1 kupa yeşil çay, metabolizmanın hızlandırılmasına yardımcı olarak sağlıklı kilo vermeye destek olacaktır. 

Yeşil çay, içerdiği kateşin adı verilen antioksidan bileşikler ve kafein sayesinde yağ yakımını destekleyici bir etkiye sahiptir. Sağlıklı kilo verme sürecinde diyet listelerinde yeşil çayın yer almasının önemli bir sebebi var gibi görünüyor 😊

4. İlave Şekeri Kesmek

Kilo kaybı sağlayan kişilerin bazılarından şu cümleyi duymuşsunuzdur: “Diyet yapmadım sadece şekeri kestim”. 😊

Çay, kahve, süt, maden suyu gibi günlük hayatta sıkça kullandığımız içeceklere ilave edilen şekerler aslında kalori anlamında ciddi yükler yaratıyor. Sağlıklı kilo vermek için ekstra kalorileri hayatımızdan çıkarmak faydalı olacaktır.

Çay ve kahvede şeker kullanmamak, meyveli ve ilave şekerli yoğurt veya maden suları içmemek, meyve suyu yerine meyvenin kendisini tüketmek, marketten aldığınız paketli ürünlerin içeriğini okuyarak “şeker, glikoz, früktoz, sakkaroz” gibi isimler gördüğünüz ürünleri tercih etmemek ilave şekeri kesmenin ve sağlıklı kilo vermeyi sağlamanın önemli bir yolu gibi görünüyor. 

5. Daha küçük tabak kullanmak

Aslında çok basit ancak gözden kaçan bir yöntemdir daha küçük tabaklar tercih etmek. Sofralarınızda yer alan tabaklarınız ne kadar büyükse koyduğunuz besinler tabağın içerisinde küçük kalıp beyninize “ben bununla doymam” sinyali gitmesine neden olacaktır. 

Öğünlerinizde yemek tabağı yerine pasta tabakları tercih etmek kilo kaybında basit ancak çok önemli bir hayat tarzı değişikliği olup sağlıklı kilo vermenize destek olabilir. Aynı miktarda besini daha küçük bir tabakta gördüğünüzde “göz doygunluğu” dediğimiz durumu yaşayacak ve daha az miktarlarla daha fazla doygunluk yaşama imkanınız olacaktır. 

6. Yeterli protein tüketmek

Protein denince akla ilk spor yapanların gelmesini artık istemiyoruz. Proteinler sağlıklı beslenmenin en önemli besin grubudur. 

Yeterli protein vücudunun işleyişinin normal seyrinde olmasına destek olarak metabolizmayı hızlandırır ve sağlıklı kilo vermeye destek olur. 

7. Yavaş yemek

Yeme sırasında beyne doygunluk sinyali yaklaşık 20.dakikadan itibaren gitmeye başlar. Hızlı yediğinizde bu sinyal beyne ulaşmadan belki de ihtiyacınız olan miktarlardan çok fazla yiyor olabilirsiniz. 

Yapılan bilimsel araştırmalar; yavaş yemenin ve fazla çiğnemenin sağlıklı kilo vermeye destek olan hormonların salınımını arttırdığını göstermektedir. 

Sağlıklı kilo vermek ve sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri konusunda daha fazla bilgi ve destek almak isterseniz hemen uygulamamızı indirebilir ve sağlıklı yaşama ilk adımı atabilirsiniz. 😊

Sağlıklı günler dileriz😊