Ödem Atmak İçin Öneriler

Ödem Atmak İçin Öneriler

BESLENME

Ödem Atmak İçin Öneriler

Ödem, vücudumuzda su tutulması anlamına gelen, hayat kalitesini son derece etkileyen önemli bir durumdur. 

Dolaşım sisteminde ve dokularda meydana gelen ödem; eller, ayaklar, bacaklar ve ayaklarda şişmeye yol açabilir.

Ödem Neden Oluşur?

  • Hamilelik
  • Menstrüasyon
  • Hareketsizlik
  • Kötü beslenme gibi faktörler ödeme sebep olabilir. 

Bunlara ek olarak, böbrek veya kalp hastalıkları gibi rahatsızlıklar ve kullanılan ilaçlar da ödem problemine yol açabilir. 

Ödem Atmak İçin Neler Yapılabilir?

Eğer ödemin kaynağı bir sağlık problemi veya kullanılan ilaç ise, basit müdahaleler etkili olmayabilir. Ancak yaşam tarzı, hareketsiz, beslenme gibi sebeplerden kaynaklanan durumda ödem atmak için öneriler verilebilir. 

Ödem Atmak İçin Öneriler

1. Tuz tüketimini azaltın. Ödemin çoğunlukla en yaygın sebebi olan fazla tuz tüketimini sınırlandırmak ödem atmak için önemli bir yöntemdir. Tuz, yapısındaki sodyum sebebi ile vücutta su tutulumuna sebep olur.

2. Magnezyum alımını arttırın. Ödem atmak için magnezyum alımını arttırmak faydalı bir yöntem olabilir. Magnezyum sodyumun etkisinin tam tersini yaparak vücutta su tutulumunu engellemeye yardımcı olur.

3. B6 vitamini alımını arttırın. Kadınlar özellikle adet dönemleri öncesinde fazlasıyla ödemli hissedip ödem atmak için birçok yönteme başvurabiliyorlar. Yapılan araştırmalar ödem atmak için B6 vitamini tüketiminin, adet öncesi semptomları azaltmaya yardımcı olduğunu göstermektedir. B6 vitamini açısından zengin gıdalara: muz, patates, ceviz ve kırmızı et örnek verilebilir.

4. Potasyumdan zengin beslenin. Potasyum alımının optimum olması ödem atmak için son derece önemlidir. Potasyum vücuttan sodyumun atılmasını sağlayarak su tutulumunun önüne geçebilir. Muz, avokado ve patates potasyum açısından zengin besinlerdir. Ödem atmak için tercih edilebilir.

5. Karahindiba tüketmeyi deneyin. Karahindiba geleneksel tıpta sıklıkla idrar söktürücü olarak kullanılan bir besindir. Ödem atmak için denenecek birçok yöntem arasında karahindiba önemli yer tutar. Özellikle karahindiba yaprağı özünün tüketilmesi idrar üretimini arttırarak ödemi atmak için faydalı bir yöntem olarak etki eder.

6. Basit karbonhidratlardan uzak durun. Basit karbonhidratlar vücuttan fazla miktarda insülin salgılatmaya sebep olur. Fazla insülin ise sodyumun geri emilimini arttırarak su tutulumuna sebep olabilir. Ödem atmak için yapılacak şeylere ek olarak basit karbonhidrat tüketimini azaltarak; bulgur, kinoa, karabuğday gibi kompleks karbonhidratlara da yer vermek gerekir.

7. Hareket edin. Hareket etmek kan dolaşımını hızlandırarak özellikle vücudun alt bölümlerinde su tutulumunun önüne geçebilir.

Özetlemek gerekirse:

Ödem atmak için birçok yöntem olmakla birlikte bilimsel araştırmalarla etkinliği kanıtlanmış yöntemlerden bahsetmek istedik. 

Bazı basit yaşam değişiklikleri ödem atmak için yardımcı olabilir. Ancak ödem atmak için yaptığınız değişiklere rağmen ödem probleminiz devam ediyorsa veya hayatınızda birçok soruna neden oluyorsa, o zaman bir hekime görünmekte fayda var.

Ödem atmak için Diyetisyenimizin hazırladığı içerik ve yönlendirmelere göz atmak için hemen Bewell’i indirin!