Mükemmeliyetçilik

Mükemmeliyetçilik

PSIKOLOJI

Mükemmeliyetçilik

Mükemmeliyetçilik genellikle başarı şansınızı artıran olumlu bir özellik olarak görülür, ancak hedeflere ulaşmayı zorlaştıran kendi kendini yenilgiye uğratan düşünce veya davranışlara yol açabilir. Ayrıca stres, kaygı, depresyon ve diğer zihinsel sağlık sorunlarına neden olabilir. Yetersizlik veya başarısızlık duygularından dolayı mükemmelliği arayan kişiler bir terapistle konuşmayı faydalı bulabilirler; bu genellikle insanların aşırı öz eleştiriyi yönetmesine yardımcı olabilir.

Mükemmeliyetçilik Nedir?

Mükemmeliyetçilik genellikle mükemmel olma veya mükemmel görünme ihtiyacı, hatta mükemmele ulaşmanın mümkün olduğuna inanma olarak tanımlanır. Genellikle bir kusurdan ziyade olumlu bir özellik olarak görülür. İnsanlar, mükemmeliyetçilik içeren davranışı tanımlamak veya haklı çıkarmak için “sağlıklı mükemmeliyetçilik” terimini kullanabilir.

Houston Üniversitesi Sosyal Hizmet Yüksek Lisans Bölümü'nde yazar ve araştırma profesörü olan Brené Brown, mükemmeliyetçilik ve sağlıklı davranış arasında ayrım yapıyor. "Mükemmeliyetçilik, elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalışmakla aynı şey değildir. Mükemmellik, sağlıklı başarı ve büyüme ile ilgili değildir" diyor. Mükemmeliyetçiliğin birçok insan tarafından suçlama, yargılama veya utanma acısından korunmak için bir kalkan olarak kullanıldığını açıklıyor.

Mükemmeliyetçilik İşaretleri

Çoğu insan zaman zaman ya da hayatın belirli alanlarında mükemmeliyetçiliğe girer. Neredeyse tam zamanlı mükemmeliyetçi olan insanlar, sürekli mükemmelliğe ulaşma ihtiyacı hissedebilirler. Ayrıca:

  • Mükemmel bir şekilde yapabileceklerini bilmedikçe bir görevi yerine getiremezler.
  • Nihai ürünü, herhangi bir girişimin en önemli parçası olarak görürler. Sonuç olarak, öğrenme veya bir görevi ellerinden gelen en iyi şekilde tamamlama sürecine daha az odaklanabilirler.
  • Sonuç onların standartlarına göre mükemmel olana kadar bir işi bitmiş olarak görmezler.
  •  Mükemmeliyetçi insanlar, bir işi mükemmel bir şekilde yapabileceklerini bilene kadar bir işe başlamak istemeyebilirler.
  • Başkalarının tamamlaması genellikle uzun sürmeyen bir görevi tamamlamak için aşırı zaman ayırırlar.

Mükemmeliyetçilik Davranışlarına Örnekler

Çoğu insan başarıya ulaşmak ister, ancak hedeflerinize ulaşmak için çok çalışmak her zaman mükemmeliyetçi davranışı göstermez. Mükemmeliyetçi insanlar, mükemmel olmadıkça yaptıkları hiçbir şeyin değerli olmadığına inanırlar. İlerlemelerinden, öğrenmelerinden veya sıkı çalışmalarından gurur duymak yerine, çalışmalarını sürekli olarak başkalarının çalışmalarıyla karşılaştırabilir veya kusursuz çıktı elde etmeye odaklanabilirler.

Mükemmeliyetçi özelliklere sahip kişiler arzu ettikleri sonuçları elde etseler bile yine de tatmin olmamış olabilirler. Gerçekten mükemmel olsalardı, hedeflerine ulaşmak için bu kadar çok çalışmak zorunda kalmayacaklarını hissedebilirler.

Bazı mükemmeliyetçilik örnekleri şunları içerir:

  • İki cümlelik bir e-postayı yazmak ve yeniden yanıtlamak için 30 dakika harcamak.
  • Bir testte iki noktayı kaçırmanın başarısızlığın bir işareti olduğuna inanmak.
  • Başarılı olan başkaları için mutlu olma zorluğu.
  • Kendini başkalarının başarılarının standartlarına bağlı tutmak veya kendini başkalarıyla olumsuz ve gerçekçi olmayan bir şekilde karşılaştırmak.
  • Mükemmelliğe ulaşılmadıkça çaba sarf etmek anlamsız olduğu için dersi atlamak veya bir angaryadan kaçınmak.
  • Öğrenme sürecinden çok nihai ürüne odaklanmak.
  • Mükemmelden daha az görünme korkusuyla arkadaşlarla oyun oynamaktan veya yeni bir aktivite denemekten kaçınmak.

Mükemmeliyetçilik Türleri

Birkaç farklı mükemmeliyetçilik türünün var olduğu düşünülmektedir. Bu türler benzer davranışları paylaşırken, güdüleri ve sonuçları genellikle farklıdır.

  1. Kişisel standartlar mükemmeliyetçiliği: Bu tür mükemmeliyetçiliği uygulayan biri, onları motive eden bir dizi standarda bağlı kalabilir. Diğerleri hala bu standartları yüksek olarak görebilir, ancak onları belirleyen kişiyi motive ederler. Bu tür mükemmeliyetçilik, aşırı strese veya tükenmişliğe yol açmadığı için sağlıklı olduğu düşünülmektedir. Kişisel standartlarda mükemmeliyetçiliğe sahip kişilerin, mükemmeliyetçiliğin getirdiği stresle başa çıkmak için zararlı alışkanlıklar kullanma olasılıkları daha düşük olabilir. 
  2. Kendini eleştiren mükemmeliyetçilik: Bu tür mükemmeliyetçi, motive hissetmek yerine kendileri için belirledikleri hedeflerden korkmaya daha yatkındır. Daha sık umutsuz veya hedefleri asla gerçek olmayacak gibi hissedebilirler. Araştırmalar, özeleştirel mükemmeliyetçiliğin sıkıntı, kaçınma, kaygı ve kendini kınama gibi olumsuz duygulara yol açma olasılığının daha yüksek olduğunu gösteriyor.
  3. Sosyal olarak öngörülen mükemmeliyetçilik: 2014 York Üniversitesi araştırmasında ana hatlarıyla belirtilen bu mükemmeliyetçilik türü, genellikle avukatlar, tıp uzmanları ve mimarlar gibi aşırı hassasiyet gerektiren işlere sahip kişilere verilen mükemmellik talebini tanımlar. Bu mesleklerdeki bireyler daha umutsuz düşünceler, stres ve kendine zarar verme ve intihar için daha yüksek risk yaşar. Sosyal olarak öngörülen mükemmeliyetçilik, yüksek kültürel veya toplumsal standartlara sahip olan ve bu gerçekçi olmayan hedeflere ulaşmaya çalışan insanlar için de geçerlidir. Örneğin, öğrenciler ebeveynleri tarafından yüksek akademik standartlarda tutulabilir. Toplum tarafından "ideal" olduğu iddia edilen vücut tipini elde etmek için baskı hisseden gençler ve yetişkinler, sonuç olarak sosyal olarak öngörülen mükemmeliyetçilik özelliklerini geliştirebilirler.

Mükemmeliyetçilik Alanları

Mükemmeliyetçilik, bir kişinin hayatının birçok alanını etkileyebilir ve bu alanlara genellikle alan adı verilir. Bazen mükemmeliyetçilik yalnızca bir alanı etkilerken, diğer zamanlarda birden çok alanı etkiler. Aşağıda, mükemmeliyetçiliğin etkileyebileceği bazı yaşam alanları bulunmaktadır.

  • İşyerinde veya okulda: Okulda veya işte mükemmeliyetçi olan kişilerin bir görevi tamamlaması diğerlerinden daha uzun sürebilir. Kendilerine güvenmedikleri bir göreve başlamaktan da kaçınabilirler. Bu genellikle görevi mükemmel bir şekilde tamamlama arzusundan kaynaklanır.
  • Yakın ilişkiler veya arkadaşlıklar: Mükemmeliyetçilik, insanların gerçekçi olmayan standartlarını sevdiklerine yüklemelerine neden olarak ilişkiye ekstra stres ve baskı getirebilir.
  • Fiziksel aktivite: Spor ve atletizm genellikle mükemmeliyetçiliği teşvik eder veya şiddetlendirir. Jimnastik veya atletizm gibi bireysel sporlarda, sporcu genellikle kendisiyle rekabet ettiğinden mükemmeliyetçilik özellikle yaygın olabilir.
  • Çevre: Bu, kişinin evinin veya bahçesinin her zaman tertemiz olması ihtiyacını içerebilir. Bireyin yakın çevresini düzenli veya estetik standartlarına uygun tutmak için büyük miktarda zaman ve enerji harcamasına neden olabilir.
  • Hijyen ve sağlık: İronik olarak, bu tür mükemmeliyetçilik sağlık sorunlarına neden olabilir. Örneğin, bir kişi dişlerini bir kez fırçalamadığı için dişlerini fırçalamayı bırakabilir. Bu tür mükemmeliyetçilik, bireylerin katı sağlıklı bir diyete bağlı kalmaya mecbur hissettikleri ortoreksiya nervoza gibi yeme bozukluklarına da yol açabilir.
  • Konuşma ve yazma: Bir kişi nasıl konuştuğu veya yazdığı konusunda mükemmeliyetçi olduğunda, konuşma veya yazma kalitesi düşebilir. Çok az konuşmalarına veya hata yapma korkusuyla yazmaktan kaçınmalarına neden olabilir.
  • Fiziksel görünüm: Bu tür mükemmeliyetçilik, birinin kişisel bakımı veya stili hakkında aşırı derecede endişelenmesine neden olabilir. Ne giyeceklerini veya saçlarını nasıl şekillendireceklerini seçmeleri saatler alabilir. Fiziksel görünümü çevreleyen mükemmeliyetçilik, yeme bozukluklarına veya egzersiz bağımlılığına da yol açabilir.

Mükemmeliyetçiliğin Nedenleri

Mükemmeliyetçiliğin gelişip gelişmemesine birçok faktör katkıda bulunabilir. Birkaçı şunları içerir:

  • Başkaları tarafından onaylanmama korkusu veya güvensizlik ve yetersizlik duyguları.
  • Anksiyete veya obsesif-kompulsif bozukluk (OKB) gibi ruh sağlığı sorunları. OKB ile mükemmeliyetçilik arasında bir ilişki bulunsa da, mükemmeliyetçiliği olan herkesin OKB'si yoktur ve OKB'si olan her kişi mükemmeliyetçi değildir.
  • Mükemmeliyetçi davranış sergileyen veya çocuklarının çabaları mükemmellikle sonuçlanmadığında onaylamadığını ifade eden bir ebeveyne sahip olmak. Bazı ana-babalar, çocuklarını her alanda başarılı olmaya teşvik edebilir veya onları istismar olarak kabul edilebilecek ölçüde mükemmelliğe itebilir.
  • Güvensiz bir erken bağlanma. Küçükken ebeveynleri ile sorunlu bir bağları olan kişiler, yetişkin olduklarında kendi kendine sakinleşmede zorluk yaşayabilirler. Mükemmel değilse, iyi bir sonucu iyi olarak kabul etmekte zorlanabilirler.
  • Yüksek başarı geçmişine sahip insanlar bazen önceki başarılarını sürdürmek için ezici bir baskı hissederler. Bu genellikle onları mükemmeliyetçi davranışlarda bulunmaya yönlendirir. Başarılarından dolayı sıklıkla övülen çocuklar, yaşları ilerledikçe başarıyı sürdürmek için baskı hissedebilir ve bu da mükemmeliyetçi eğilimlere neden olabilir.

Günlük sıkıntı yaşamanıza neden olan mükemmeliyetçilik özelliklerine sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, mükemmeliyetçi davranış ve alışkanlıkların değiştirilebileceğini bilin. Güvenilir, şefkatli bir terapistin yardımıyla hedefleriniz ve standartlarınız hakkında daha sağlıklı tutumlar öğrenmek mümkündür.