Motivasyon Nedir ve 6 Adımda Nasıl Yükseltilir?

Motivasyon Nedir ve 6 Adımda Nasıl Yükseltilir?

PSIKOLOJI

Motivasyon Nedir ve 6 Adımda Nasıl Yükseltilir?

Bu yazımızda motivasyon nedir, motivasyon neden düşer, motivasyon nasıl arttırılır bunlara değineceğiz.

Kilo vermek, kilo almak, daha sıkı ve fit bir görünüme sahip olmak, ya da yalnızca düzenli beslenmeyi ve egzersizi alışkanlık haline getirmek... Hedefler ve istekler birbirinden ne kadar farklı olursa olsun sizi hedeflerinize yaklaştıracak olan şey yalnızca vücudunuza bağlı değil. Hedeflerinize giden yolda psikolojik hazır oluşunuz ve tutumlarınız da oldukça önemli.

Bu zamana kadar belki de birçok kez yukarıdakilere benzer olan hedeflerinizi gerçekleştirmek için yola çıktınız. Bazı zamanlar her şey yolunda gitti, bazı zamanlarda ise tam hedefinize ulaşmışken tekrardan başa döndünüz. Peki sizi ateşleyecek gücün ne olduğunu hiç düşündünüz mü?

Cevabı aslında çok basit. İhtiyacınız olan şey "motivasyon".

Motivasyon, yaşam tarzı değişikliği ve yeni alışkanlık kazanma sürecinin hem başında hem de sürecin devamında oldukça yüksek bir öneme sahiptir.

Motivasyon düzeyi her aşamada kişiden kişiye farklılık gösterebileceği gibi aynı kişi için sürecin farklı aşamalarında inişler çıkışlar gösterebilir. Örneğin programınıza başlarken ve takip eden ilk birkaç hafta hedefinize ulaşmak için yüksek motivasyona sahipken, ilerleyen zamanlarda motivasyonunuz düşebilir ve programa uyacak gücü kendinizde bulamayabilirsiniz, ya da siz başlangıç için ilk adımı yüksek bir motivasyon ile atabiliyorken, sizinle benzer hedefi olan başka bir birey, o ilk adımı atmak için dahi yeterli motivasyona sahip olamayabilir.

Peki motivasyonunuzu nasıl yüksek tutabilirsiniz?

Gelin motivasyonunuzu yükseltmek için yapabileceklerinize bir göz atalım.

Motivasyon Yükseltmek İçin 6 Adım:

1. Motivasyon kaynaklarınızı içselleştirin

Kilo vermeye ya da almaya, sağlıklı bir beslenme ve egzersiz alışkanlığı kazanmaya ya da yaşam tarzınızı tümüyle değiştirmeye nasıl karar verdiniz? Sizi harekete geçiren sebep trend beslenme şekilleri ve egzersiz türleri, toplum tarafından kabul görüldüğü varsayılan beden algıları, çevrenizdeki kişilerin bedeniniz ya da yaşam tarzınız hakkındaki eleştirileri veya yaşadığınız bir sağlık problemi mi, ya da dış faktörlerden bağımsız olarak değişime kendi iç sesinizle mi karar verdiniz? Motivasyon kaynağınız ne olursa olsun, süreçte sizin için önemli olan bu kaynağın kendi hayatınızda ve kendi değerlerinizde bir anlam bulması ve içselleştirebilmeniz. Unutmayın, sizin için uzun vadede anlamı olmayan hiçbir karar sürdürülebilir değildir.

2. Hedefiniz ulaşılabilir ve gerçekçi olsun

Mevcut yaşam koşullarınıza uygun olmayan ve ulaşılabilirliği düşük olan çok büyük hedefler, bir süre sonra başarısızlık hissine ve hayal kırıklığına sebep olur. Hedeflerinizi küçük adımlara bölmek ve bu adımları sırasıyla gerçekleştirebildiğinizi görmek, süreçte motivasyonunuzu arttıracaktır.

3. Sonuç değil süreç önemli

Hedefinizi günün sonunda tartıda gördüğünüz rakamlara bağlı olarak belirlemiş olabilirsiniz. Peki belirlediğiniz bu nihai sonuca ulaştığınızda ne yapmayı düşünüyorsunuz? Yapılan araştırmalar, sonuç yerine sonuca ulaşırken edindiğiniz deneyimlerin ve kazandığınız alışkanlıkların, kalıcı bir değişimde daha çok öneme sahip olduğunu gösteriyor. Süreç içerisinde inişler çıkışlar mutlaka olacaktır, inişlerin bir son olmadığını, aksine tekrardan çıkışa geçmek için size bir öğrenme fırsatı sağladığını unutmayın. Süreç içerişinde başarısızlık olarak nitelendirdiğiniz bir durumun motivasyonunuzu düşürmesine izin vermeyin.

4. Başarılarınızı kutlayın

Hedefinize giden yolda elde ettiğiniz minik başarıları ödüllendirmek, motivasyonunuzu korumanıza yardımcı olacaktır. Tabii ki elde ettiğiniz başarıları kutlamak için seçtiğiniz ödüllerin hedefiniz ile uygunluk göstermesi önemli. Bununla birlikte başarılarınızı kutlayıp ödüllendirirken süreçteki tökezlemeleri felaketleştirmek ve bir son olarak görmek motivasyonunuzun düşmesine sebep olabilir, bu sebeple yaşadığınız aksaklıkları tolere etmek için kendinize izin verin.

5. Sosyal destek edinin

Kendinizle ilgili kalıcı değişiklikler yapmak için girdiğiniz yolda motivasyonunuzu yüksek tutabilmek için düzenli bir takip ve destek ile olumlu geri bildirimler almaya ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu süreçte size destek sağlayacak uzmanlarla çalışmak, ailenizle ve arkadaşlarınızla süreçte deneyimlediğiniz duygular hakkında konuşmak, motivasyon düzeyiniz için oldukça önemlidir.

6. Kendinizi affedici olun

Hedefiniz mükemmele ulaşmak olmamalıdır. Mükemmele ulaşmaya çalışmak, süreç içerisinde kendinizi yıpranmış hissetmenize ve kendinizde devam edecek motivasyonu bulamamanıza sebep olur. Unutmayın, ya hep ya hiç düşüncesi motivasyon düşüklüğünü ve başarısızlık hissini de beraberinde getirir. Hata yaptığınızı düşündüğünüz anlarda kendinize karşı şefkatli ve affedici olun.

Özetle, motivasyon düzeyiniz, kalıcı yaşam değişikliklerinde hedeflerinize ulaşırken sizi ateşleyecek en önemli güçtür. Çıktığınız bu yolda sizi motive edecek kaynaklarınızı iyi değerlendirip içselleştirin, hedeflerinizi ulaşabileceğiniz küçük adımlara bölüp başarının keyfini çıkarın, yaşayabileceğiniz aksaklıkların motivasyonunuzu düşürmesine izin vermeden kendinizi bağışlayıp yola daha güçlü devam edin. Unutmayın motivasyonunuz için önemli olan sonuçlar değil sonuca giden yolda edindiğiniz deneyimlerdir.