Beslenme Programı Nedir?

Beslenme Programı Nedir?

BESLENME

Beslenme Programı Nedir?

Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı beslenme en temel gereksinimlerimizden biridir. Paketli ve işlenmiş besinlerin bu derece yaygın hale geldiği dünyamızda sağlıklı beslenmek günden güne zorlaşmış olabilir. 

Beslenme programı, kişinin yediği ve içtiği şeylerin bir listesi olmakla birlikte sağlıklı beslenmeyi öğretmesi amaçlanmaktadır. Bir beslenme programı hazırlanırken kişinin rahatsızlıkları, özel durumları, tercihleri, istek ve ihtiyaçları göz önünde bulundurulur.

Beslenme Programı Nasıl Olmalı?

  • Kişiye kişiye özel olmalı
  • Kişinin istek ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak hazırlanmalı 
  • Yasaklar ve ciddi kısıtlamalar içermemeli 
  • Kişide alışkanlık kazandırmalı 

Bewell’de Beslenme Programı Nasıl Hazırlanır?

  1. Öncelikle danışandan detaylı bir anamnez alınır. Yaş, boy, kilo, cinsiyet, rahatsızlıklar, intoleranslar detaylı olarak öğrenilir.
  2. Daha sonra danışanın yaşam tarzı sorgulanır, öğün sıklığı, beslenme tercihi, beslenme programını hazırlamak için ayırabileceği bütçe, hazırlık için ayırabileceği süre gibi bilgiler öğrenilir. 
  3. Tüm bu bilgiler ışığında diyetisyenimizin belirlediği makro ve enerji hesabı yapılır ve beslenme programı kişiye özel olarak uygun tarifler ile hazırlanır. 
  4. Programınız haftalık değişir ve her hafta yeni tarifler ile zenginleşir. 

Sağlıklı Beslenme Programı Nasıl Olur?

  • Kan şekerini hızlı yükseltip hızlı düşüren basit karbonhidratlar (beyaz ekmek, makarna, pirinç, mısır vb.) yerine kompleks karbonhidratlar (karabuğday, kinoa, bulgur, baklagil vb.) içermeli. 
  • Kişinin ihtiyacı olan proteini mutlaka sağlamalı. Protein yeteri kadar tüketilmez ise hem metabolizma hızında düşüş hem de kas kaybı görülebilir.
  • Günlük toplam 5 porsiyon sebze-meyve içermeli. 2 porsiyon meyve 3 porsiyon sebze dağılımı son derece idealdir. 
  • Sağlıklı ve vücuduna değer katacak yağları içermelidir. Bu yağlar; avokado, zeytinyağı, kuruyemişler, Hindistan cevizi yağı gibi sağlıklı seçeneklerdir. 

Beslenme programı, kişinin uyması gereken kurallar bütünü değildir. İyi bir program, kişilere doğru beslenmeyi öğretmeli ve alışkanlık kazandırmalıdır. Aksi halde istenen sonuç alınıp programı uygulamaya ara verildiğinde, hedeften tekrar uzaklaşır ve aldığımız sonuçları kaybederiz. 

İyi bir beslenme programı hem ihtiyaçları karşılamalı hem de doğru beslenmeyi öğretmelidir. Siz de tamamen size özel bir beslenme programı ile sağlıklı alışkanlıklar kazanmak için hemen Bewell’i indirin! Uzmanlarımızın hazırladığı beslenme programı ve alışkanlık içerikleri ile hedefinize kalıcı olarak ulaşın.