HIIT Antrenmanı Nedir?

HIIT Antrenmanı Nedir?

EGZERSIZ

HIIT Antrenmanı Nedir?

Yüksek yoğunluklu aralıklı antrenman anlamına gelen HIIT antrenman, kısa süren dinlenme aralıkları ile yoğun bir efor sağlanan antrenman türüdür. 

HIIT antrenmanında yoğun ancak kısa bir çalışma artından uzun bir dinlenme süresi izlenir. Bu tipik olarak 20-30 saniyelik bir çalışma ve ardından 3-5 dakikalık bir dinlenme aralığı olacaktır. 

Ne yazık ki, birçok insan egzersiz yapmak için yeterli zamanları olmadığını düşünüyor ancak HIIT antrenmanı buna çözüm buluyor. Günlük olarak yapabileceğiniz 8 dakikalık bir HIIT antrenmanı istediğiniz etkiyi almanıza yardımcı olabilir. 

HIIT, yalnızca çok daha kısa sürede daha uzun süreli egzersizin faydalarını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda bazı benzersiz sağlık yararları da sağlayabilir.

HIIT Antrenmanının Faydaları Nelerdir?

  1. Çok kısa sürede kalori yakmanızı sağlar. HIIT antrenmanı ile koşu, yüzme, bisiklet gibi antrenmanların karşılaştırıldığı bir çalışmada , HIIT antrenmanının diğerlerine göre yaklaşık %30 daha fazla kalori harcattığı görülmüştür.
  2. Metabolizmayı egzersizden sonra bile çalıştırmaya devam eder. Antrenmanın yoğunluğu nedeniyle HIIT, egzersizden sonra saatlerce metabolizmanızı hızlandırabilir. Bu, egzersizi bitirdikten sonra bile ek kalorilerin yakılmasına neden olur.
  3. Yağ kaybına yardımcı olur. Özellikle total yağ kaybını destekleyen HIIT antrenmanı, bel çevresinde toplanan yağ kayıplarında da son derece etkilidir.
  4. Kas kazanmanızı sağlar. Kas kütlesini arttırmak için hala en etkili yöntem ağırlıklarla çalışmak olsa da HIIT antrenmanının da kas kütlesini arttırmaya yardımcı olduğu düşünmektedir.
  5. Kasların oksijen kullanma yeteneğini arttırır. Geleneksel bir antrenmanın yarı süresi kadar bile yapılan bir HIIT antrenmanı, kasların oksijeni daha verimli kullanmasını aynı oranda arttırabilir.
  6. Kan şekerinin düşmesine yardımcı olur. HIIT antrenman, kan şekerinin dengelenmesine ve insülin direncinin önüne geçmeye yardımcı olur. 

HIIT Antrenmana Nasıl Başlanır?

Egzersiz rutininize HIIT antrenman eklemenin birçok yolu vardır, bu nedenle başlamak zor değildir.

Başlamak için sadece aktivitenizi seçmeniz yeterlidir (koşmak, bisiklete binmek, zıplamak vb.).

Ardından ne kadar süreyle yoğun egzersiz yaptığınızı ve ne kadar sürede dinleneceğinizi deneyebilirsiniz.

İşte 2 HIIT antrenman örneği:

  • Sabit bir bisiklet kullanarak, 30 saniye boyunca mümkün olduğunca sert ve hızlı pedal çevirin. Ardından, iki ila dört dakika boyunca yavaş ve kolay bir tempoda pedal çevirin. Bu çalışmayı 15 ila 30 dakika boyunca tekrarlayın.
  • Isınmak için koşu yaptıktan sonra, 15 saniye boyunca olabildiğince hızlı koşun. Ardından, 1-2 dakika boyunca yavaş bir tempoda yürüyün veya koşun. Bu çalışmayı 10-20 dakika tekrarlayın.

Bu örnekler başlamanıza yardımcı olabilir, ancak kendi tercihlerinize göre kendi rutininizi değiştirmelisiniz.

HIIT antrenman, egzersiz yapmanın çok etkili bir yoludur ve diğer egzersiz türlerinden daha fazla kalori yakmanıza yardımcı olabilir.

Yüksek yoğunluklu aralıklarla yakılan kalorilerin bir kısmı, egzersizden sonra saatler süren daha yüksek bir metabolizmadan gelir.

Genel olarak, HIIT, diğer egzersiz biçimleriyle aynı sağlık yararlarının çoğunu daha kısa sürede üretir.

Siz de Bewell'de HIIT antrenman yapabilirsiniz. Kendinize uygun üyelik şeklini bulmak için mutlaka üyelik tiplerimizi inceleyin, biz egzersiz alışkanlığı edinebilmeniz ve sürdürebilmeniz için minimum 6 aylık üyelik tipini öneriyoruz 😊 Hemen siz de uygulamamızı indirin, hareket etmeye başlayalım 💪🏻